Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pieczony kurczak z tapas

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pieczony kurczak to jedno z ulubionych dań mojej rodzinki:) Tym razem przygotowałam go z paprykowo-pomidorową pastą...

Pieczony kurczak z tapas

Składniki:

Pieczony kurczak z tapas

 

  • 1 cały kurczak (ok. 1,8 kg)
  • 2 czubate łyżki tapas paprykowo-pomidorowego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 3 łyżeczki przyprawy do mięs
  • sól ziołowa do smaku
  • 4 łyżeczki musztardy sarepskiej

Sposób przygotowania:

Pieczony kurczak z tapas

Etap 1

Pieczony kurczak z tapas
Paprykowo pomidorowa pasta wymieszana z ziołami przyprawami i musztardą.

Tapas przełożyć do miseczki. Do pasty dodać zioła, przyprawy i musztardę, dokładnie wymieszać.

Etap 2

Pieczony kurczak z tapas
Natart przygotowaną mieszanką kurczak ułożony w naczyniu do zapiekania.

Kurczaka oczyścić, opłukać, lekko osuszyć, dokładnie natrzeć przygotowaną mieszanką. Przyprawy wetrzeć także pod skórkę. Kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania grzbietem do dołu. Piec w 160 stopniach przez ok. 1 godzinę. Następnie kurczaka odwrócić grzbietem do góry i piec kolejną godzinę w tej samej temperaturze. Na koniec kurczaka odwrócić z powrotem grzbietem do dołu, temperaturę zwiększyć do 250 stopni, piec jeszcze kilka minut (niezbyt długo), aż skórka z wierzchu się zrumieni.