migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pieczony łosoś na dwa sposoby

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne i szybkie danie z rybką. Rybke zrobiłam na dwa sposoby-z dwoma róznymi serami. Dla mnie wersja z mozzarellą a dla męzusia wersja z serem plesniowym i oliwkami.

Pieczony łosoś na dwa sposoby Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczony łosoś na dwa sposoby

 

  • 2 kawałki łososia bez skóry po ok 250 g
  • 50 g sera pleśniowego ( u mnie z niebieską pleśnią)
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • sól i pieprz
  • kilka czarnych oliwek
  • 250 g pomidorków cherry
  • natka pietruszki
  • kuskus

 

Sposób przygotowania:

Pieczony łosoś na dwa sposoby
Kawałki łososia oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut. W między czasie pokroić sery, mozzarellę pokroiłam w plastry a ser pleśniowy w małe prostokąciki. Po 20 minutach zapiekania na jednym kawałku ułożyć plastry mozzarelli i posypać suszonymi pomidorami. Na drugim kawałku łososia ułożyć kawałki sera pleśniowego i kilka oliwek. Zapiekać jeszcze 3-5 minut aż ser się rozpuści, ser pleśniowy szybciej się rozpuszcza więc trzeba wyjąć wcześniej aby całkowicie nie spłynął. Kuskus przygotować wg przepisu i wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Pomidorki pokroić w ćwiartki, dodać też nieco natki pietruszki i wymieszać. Do pomidorków można dodać też oliwki. Gotową rybkę podać z kuskusem i pomidorkami. 
Pieczony łosoś na dwa sposoby
Kawałki łososia oprószyć solą i pieprzem.
Pieczony łosoś na dwa sposoby
Łososia ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180C i zapiekać ok 20 minut.
Pieczony łosoś na dwa sposoby
Pokroić sery, mozzarellę pokroiłam w plastry a ser pleśniowy w małe prostokąciki.
Pieczony łosoś na dwa sposoby
Zapiekać 3-5 minut aż ser się rozpuści, ser pleśniowy szybciej sie rozpuszcza więc trzeba wyjąć wcześniej aby całkowicie nie spłynął.