Sposób przygotowania:
Pieczony łosoś pomarańczowo-sojowy z warzywami
Filet z łososia myjemy, osuszamy. W miseczce łączymy sok wyciśnięty z połówki pomarańczy z sosem sojowym, dodajemy do nich starty na tarce imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy i do tak przygotowanej marynaty wkładamy łososia na minimum 15 minut.
Obranego pora kroimy na 4 części i gotujemy 2 minuty, odcedzamy, przekładamy do salaterki. Pomidorki koktajlowe płuczemy, osuszamy, dodajemy do pora. Cukinię kroimy w plasterki, a pozbawioną gniazd nasiennych paprykę w paski – przekładamy do pozostałych warzyw. Warzywa skrapiamy oliwą, lekko solimy i pieprzymy – mieszamy.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem przekładamy na nie warzywa i odsączonego z marynaty łososia. Wstawiamy go na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. Serwujemy gorącego z warzywami i np. ryżem ugotowanym na sypko.
Obranego pora kroimy na 4 części i gotujemy 2 minuty, odcedzamy, przekładamy do salaterki. Pomidorki koktajlowe płuczemy, osuszamy, dodajemy do pora. Cukinię kroimy w plasterki, a pozbawioną gniazd nasiennych paprykę w paski – przekładamy do pozostałych warzyw. Warzywa skrapiamy oliwą, lekko solimy i pieprzymy – mieszamy.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem przekładamy na nie warzywa i odsączonego z marynaty łososia. Wstawiamy go na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. Serwujemy gorącego z warzywami i np. ryżem ugotowanym na sypko.