Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pieczony łosoś pomarańczowo-sojowy z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Szybki, pyszny, zdrowy pachnący imbirem i pomarańczą łosoś w towarzystwie pieczonych zielonych warzyw skutecznie poprawi nam nie tylko humor.

Pieczony łosoś pomarańczowo-sojowy z warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczony łosoś pomarańczowo-sojowy z warzywami

 

  • Filet z łososia (200-250 gram )
  • Marynata:
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • Sok z ½ pomarańczy
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki startego świeżego imbiru
  • Dodatkowo:
  • Garść zielonych pomidorków koktajlowych lub 1 duży
  • 1 por
  • ½ papryki zielonej
  • ½ cukinii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczony łosoś pomarańczowo-sojowy z warzywami
Filet z łososia myjemy, osuszamy. W miseczce łączymy sok wyciśnięty z połówki pomarańczy z sosem sojowym, dodajemy do nich starty na tarce imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy i do tak przygotowanej marynaty wkładamy łososia na minimum 15 minut.

Obranego pora kroimy na 4 części i gotujemy 2 minuty, odcedzamy, przekładamy do salaterki. Pomidorki koktajlowe płuczemy, osuszamy, dodajemy do pora. Cukinię kroimy w plasterki, a pozbawioną gniazd nasiennych paprykę w paski – przekładamy do pozostałych warzyw. Warzywa skrapiamy oliwą, lekko solimy i pieprzymy – mieszamy.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem przekładamy na nie warzywa i odsączonego z marynaty łososia. Wstawiamy go na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. Serwujemy gorącego z warzywami i np. ryżem ugotowanym na sypko.
Pieczony łosoś pomarańczowo-sojowy z warzywami
Łososia marynujemy minimum 15 minut w marynacie
Pieczony łosoś pomarańczowo-sojowy z warzywami
Pora obgotowujemy dwie minuty, odsączamy
Pieczony łosoś pomarańczowo-sojowy z warzywami
Łososia układamy na blasze wraz z warzywami i pieczemy 15 minut