Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1199]

Pieczony łosoś z chorizo i pomidorkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyjątkowo szybkie danie, w którym świetnie przenikają się smaki ryby i mięsa. Całości dopełniają pomidorki.

Pieczony łosoś z chorizo i pomidorkami

Składniki:

Pieczony łosoś z chorizo i pomidorkami

 

  • 2 kawałki fileta z łososia - każdy po ok. 100 g
  • 1 duży plaster chorizo
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 nieduże ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Pieczony łosoś z chorizo i pomidorkami

ETAP 1:

Pieczony łosoś z chorizo i pomidorkami
Łososia przyprawiamy solą i pieprzem, nacieramy czosnkiem

Łososia pozbawionego skórki przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem, nacieramy posiekanym czosnkiem.

ETAP 2:

Pieczony łosoś z chorizo i pomidorkami
Na kawałkach ryby układamy po 1/2 plastra chorizo

Na każdym kawałku ryby układamy po pół plasterka chorizo.

Łososia układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

ETAP 3:

Pieczony łosoś z chorizo i pomidorkami
Pomidorki kroimy na połówki i umieszczamy w piekarniku

Pomidorki myjemy i kroimy na połówki.

Pomidorki układamy dookoła łososia i skrapiamy oliwą.

Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez ok. 20 minut.


Tagi:

danie ryba