iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Pieczony łosoś z warzywami w szynce parmeńskiej

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jest to doskonały i bardzo smaczny obiad. Jest bardzo zdrowy i nie trzeba do niego żadnych dodatków. Pstrąga łososiowego można zastąpić zwykłym pstrągiem.

Pieczony łosoś z warzywami w szynce parmeńskiej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczony łosoś z warzywami w szynce parmeńskiej

 

  • 1 duży pstrąg łososiowy,
  • 1 cukinia,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1/2 średniego selera,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1,5 czerwonej cebuli,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • duży pęczek kopru,
  • łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 papryczka czerwona chili.

 

Sposób przygotowania:

Pieczony łosoś z warzywami w szynce parmeńskiej
Pstrąga oprószamy pieprzem ziołowym, solą. Odstawiamy. W tym czasie obieramy wszystkie warzywa. Pietruszki, seler, marchewki kroimy w kostkę. Natomiast 1/2 cebuli kroimy w małą kostkę, czosnek siekamy. Papryczkę chwili kroimy w plastry. 1/2 pęczka kopru siekamy. Wymienione składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego i oprószamy solą. Zalewamy oliwą, dodajemy koper. Mieszamy dokładnie. Warzywa przykrywamy drugą częścią naczynia i pieczemy przez 15 minut w temp. 170 stopni. Następnie pozostałą cebulą kroimy w kostkę, a koper siekamy. Pstrąga kroimy na porcja i każdą faszerujemy cebulką, koprem. Zawijamy w szynką parmeńską. Układamy kawałki pstrąga w naczyniu żaroodpornym, na nim układamy paski masła. Pstrąga pieczemy przez 10 minut. Następnie układamy rybą na warzywach i pieczemy kolejne 10 minut. Podajemy pstrąga na warzywach.
Pieczony łosoś z warzywami w szynce parmeńskiej
Pstrąga nacieramy dokładnie solą oraz pieprzem ziołowym
Pieczony łosoś z warzywami w szynce parmeńskiej
Gdy zapachy przejdą już pstrąga to dzielimy na porcje
Pieczony łosoś z warzywami w szynce parmeńskiej
Warzywa po pokrojeniu mieszamy ze sobą wszystkie
Pieczony łosoś z warzywami w szynce parmeńskiej
Każdy kawałek pstrąga musi być nafaszerowany