Sposób przygotowania:
Pieczony łosoś z warzywami w szynce parmeńskiej
Pstrąga oprószamy pieprzem ziołowym, solą. Odstawiamy. W tym czasie obieramy wszystkie warzywa. Pietruszki, seler, marchewki kroimy w kostkę. Natomiast 1/2 cebuli kroimy w małą kostkę, czosnek siekamy. Papryczkę chwili kroimy w plastry. 1/2 pęczka kopru siekamy. Wymienione składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego i oprószamy solą. Zalewamy oliwą, dodajemy koper. Mieszamy dokładnie. Warzywa przykrywamy drugą częścią naczynia i pieczemy przez 15 minut w temp. 170 stopni. Następnie pozostałą cebulą kroimy w kostkę, a koper siekamy. Pstrąga kroimy na porcja i każdą faszerujemy cebulką, koprem. Zawijamy w szynką parmeńską. Układamy kawałki pstrąga w naczyniu żaroodpornym, na nim układamy paski masła. Pstrąga pieczemy przez 10 minut. Następnie układamy rybą na warzywach i pieczemy kolejne 10 minut. Podajemy pstrąga na warzywach.