Sposób przygotowania:
Pasztet pieczarkowo jajeczny Eliprzygotowanie pieczarek
 
Pieczarki oczyścić i pokroić.
przygotowanie cebuli
 
Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić.
przygotowanie pieczarek cd
 
Na patelni roztopić masło, dodać pieczarki i cebulę, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć.
przygotowanie pieczarek cd
 
Usmażone pieczarki ostudzić i zmiksować w malakserze lub blenderem.
przygotowanie jajek
 
10 jajek ugotować na twardo w osolonej wodzie, odlać, jajka lekko potłuc i zalać zimną wodą. 
Ostudzone jajka obrać ze skorupek i zmiksować w malakserze.
przygotowanie pasztetu
 
Z sześciu jajek oddzielić żółtka od białek.
przygotowanie pasztetu cd
 
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
przygotowanie pasztetu cd
 
Pieczarki, jajka, bułkę tartą,żółtka, pianę z białek, przyprawy włożyć do miski i dokładnie wymieszać.
przygotowanie pasztetu cd
 
Dużą keksówkę wysmarować margaryną i wylepić papierem do pieczenia. 
Pasztet wyłożyć do keksówki i piec około 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. 
Gotowy pasztet ostudzić. Smacznego!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
gusia1000