bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 845]

Pstrąg pieczony z koperkiem i cytryną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pstrąg upieczony w taki sposób jest bardzo smaczny i aromatyczny, w przeciwieństwie do smażonego nie zawiera tłuszczu więc mamy dietetyczne danie.

Pstrąg pieczony z koperkiem i cytryną

Składniki:

Pstrąg pieczony z koperkiem i cytryną

 

  • 2 oczyszczone pstrągi
  • 1 cytryna
  • pół pęczka kopru
  • przyprawa do ryb
  • sól, pieprz
  • 100 gram masła

Sposób przygotowania:

Pstrąg pieczony z koperkiem i cytryną
Oczyszczone pstrągi dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wierzch lekko nacinamy. Środek ryby oprószamy solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb.

Do środka wkładamy po 50 gram masła oraz gałązki kopru. Cytrynę sparzamy, kroimy w plasterki, wkładamy do środka.

Pstrągi przekładamy do naczynia żaroodpornego, wierzch posypujemy przyprawą do ryb, układamy gałązki kopru oraz plasterki cytryny.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.