cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jeden z najprostszych przepisów na podanie smacznej ryby. Doprawienie pstrąga masłem czosnkowym wydobywa z niego jeszcze więcej aromatu.

Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym
Pstrągi dokładnie oczyścić, umyć i natrzeć solą i pieprzami na zewnątrz i w środku. Cytrynę obrać ze skórki, pokroić na plasterki, włożyć po kilka do ryby. Natkę pietruszki drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać razem z masłem. Następnie powstałe masło czosnkowe przełożyć do wnętrza pstrąga. Całość odstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie zawinąć ryby w folie aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200*C przez około 20 min. 
Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym
Etap 1 - pstrąga dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć.
Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym
Etap 2 - doprawić solą, pieprzami, cytryną, masłem
Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym
Etap 3 - odstawić na 1h do lodówki, następnie zawinąć w folię aluminiową
Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym
Etap 4 - piec w piekarniku rozgrzanym do 200*C przez 20min.

Tagi:

pstrąg