Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Faszerowany schab pieczony w boczku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 27

Schab faszerowany mięsem mielonym o paprykowym smaku. Całość otulona wędzonym boczkiem, który dodaje aromat i zachowuje soczystość schabu.

Faszerowany schab pieczony w boczku

Składniki:

Faszerowany schab pieczony w boczku

 

NADZIENIE:

Sposób przygotowania:

Faszerowany schab pieczony w boczku

ETAP 1:

Faszerowany schab pieczony w boczku
Nafaszerowany schab natrzeć przyprawami i odstawić na parę godzin.

Mięso mielone połączyć z drobno posiekaną cebulą i pozostałymi składnikami nadzienia. Dobrze doprawić i wyrobić mięso.

Schab naciąć w środku długim i ostrym nożem. Wypełnić środek przygotowanym nadzieniem.

Wierzch schabu natrzeć dokładnie solą, pieprzem i papryką słodką. Odstawić na około 3 godziny w chłodne miejsce.

ETAP 2:

Faszerowany schab pieczony w boczku
Schab owinąć plasterkami boczku przypinając je do schabu za pomocą goździków.

Boczek pokroić na plasterki. U mnie wyszły dość grube, ale można cieniej. Wtedy lepiej będą przylegały do mięsa.

Plasterkami boczku owinąć schab, wkuwając miejscami goździki, które będą podtrzymywały boczek i nadadzą dodatkowego aromatu. Schab owinąć w folię aluminiową.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120*C i piec przez 1,5 godziny. Po tym czasie podwyższyć temperaturę do 180*C, ściągnąć folię i zapiec jeszcze 15 min. Smacznego :)


Tagi:

mięso danie