Sposób przygotowania:
Faszerowany schab pieczony w boczkuETAP 1:
Mięso mielone połączyć z drobno posiekaną cebulą i pozostałymi składnikami nadzienia. Dobrze doprawić i wyrobić mięso.
Schab naciąć w środku długim i ostrym nożem. Wypełnić środek przygotowanym nadzieniem.
Wierzch schabu natrzeć dokładnie solą, pieprzem i papryką słodką. Odstawić na około 3 godziny w chłodne miejsce.
ETAP 2:
Boczek pokroić na plasterki. U mnie wyszły dość grube, ale można cieniej. Wtedy lepiej będą przylegały do mięsa.
Plasterkami boczku owinąć schab, wkuwając miejscami goździki, które będą podtrzymywały boczek i nadadzą dodatkowego aromatu. Schab owinąć w folię aluminiową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120*C i piec przez 1,5 godziny. Po tym czasie podwyższyć temperaturę do 180*C, ściągnąć folię i zapiec jeszcze 15 min. Smacznego :)
monikaa
Mniam1