WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pieczony schab śliwkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny schab z suszonymi śliwkami na świąteczny obiad.

Pieczony schab śliwkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczony schab śliwkowy

 

  • 1,5 kg środkowego schabu bez kości
  • 30 dag suszonych śliwek
  • marynata staropolska
  • sól
  • olej
  • duża cebula cukrowa

Sposób przygotowania:

Pieczony schab śliwkowy
Schab myjemy, osuszamy i solimy. Marynatę staropolską mieszamy z ok 0,5 szklanki oleju i oblewamy tym mięso. Odstawiamy przykryte do lodówki nawet dwa dni przed pieczeniem. Suszone śliwki płuczemy i zalewamy wodą na kilka minut. W mięsie robimy ostrym i długim nożem nacięcie na samym środku na wylot. Z obu stron nadziewamy odsączonymi śliwkami, by wypełniły całe mięso. Kilka śliwek rozdrabniamy z wodą i smarujemy nimi mięso. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i wrzucamy do środka pokrojoną cebulę i podlewamy odrobiną wody. Pieczemy pod przykryciem ok 1,5 godziny w 200°C.
Pieczony schab śliwkowy
Im dłużej mięso leży w marynacie, tym lepiej przejdzie przyprawami.
Pieczony schab śliwkowy
Śliwki mogą byś suszone, wędzone lub kalifornikskie.
Pieczony schab śliwkowy
Wierzch mięsa możemy też posmarować powidłami.
Pieczony schab śliwkowy
Pieczemy aż mięso się przyrumieni, ale pozostanie soczyste.