Sposób przygotowania:
Pieczony schab środkowy
W miseczce wymieszałam dokładnie sól, pieprz, paprykę, majeranek, obrany i wyciśnięty przez praskę czosnek, ocet winny i olej. Schab opłukałam, dokładnie osuszyłam i natarłam marynatą ze wszystkich stron. Umieściłam w zamykanym próżniowo naczyniu i wstawiłam do lodówki na 24 godziny. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni z termo obiegiem. Schab umieściłam w rękawie foliowym do pieczenia, podlałam niewielką ilością wody, rękaw mocno zawiązałam z obu stron „w cukierek”, a od góry zrobiłam wykałaczką kilka dziurek. Mięso umieściłam w naczyniu żaroodpornym i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 1,5 godziny do miękkości. Po tym czasie delikatnie, uważając na parę, rozcięłam rękaw rozchyliłam go i ponownie wstawiłam mięso do piekarnika na kilkanaście minut, aż się zrumieniło. Otrzymany podczas pieczenia sos zlałam do słoiczka. Po zagęszczeniu go i np. zabieleniu można użyć do polania gorących plastrów schabu, aby go podać do obiadu.
2milutka
edytaha
Rzeczywiście pyszne Agatko :)