edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pieczony schab środkowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Mięso, które jest pyszne zarówno na zimno, jak i na gorąco

Pieczony schab środkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczony schab środkowy

 

  • 1,8 kg schabu środkowego w jednym kawałku, bez kości, ale z warkoczem
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 czubate łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Pieczony schab środkowy
W miseczce wymieszałam dokładnie sól, pieprz, paprykę, majeranek, obrany i wyciśnięty przez praskę czosnek, ocet winny i olej. Schab opłukałam, dokładnie osuszyłam i natarłam marynatą ze wszystkich stron. Umieściłam w zamykanym próżniowo naczyniu i wstawiłam do lodówki na 24 godziny. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni z termo obiegiem. Schab umieściłam w rękawie foliowym do pieczenia, podlałam niewielką ilością wody, rękaw mocno zawiązałam z obu stron „w cukierek”, a od góry zrobiłam wykałaczką kilka dziurek. Mięso umieściłam w naczyniu żaroodpornym i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 1,5 godziny do miękkości. Po tym czasie delikatnie, uważając na parę, rozcięłam rękaw rozchyliłam go i ponownie wstawiłam mięso do piekarnika na kilkanaście minut, aż się zrumieniło. Otrzymany podczas pieczenia sos zlałam do słoiczka. Po zagęszczeniu go i np. zabieleniu można użyć do polania gorących plastrów schabu, aby go podać do obiadu.
Pieczony schab środkowy
W miseczce dokładnie wymieszałam składniki marynaty.
Pieczony schab środkowy
Umyte i osuszone mięso dokładnie natarłam marynatą.
Pieczony schab środkowy
Mięso umieściłam w próżniowym naczyniu i wstawiłam do lodówki.
Pieczony schab środkowy
Tak wygląda mięsko po dopieczeniu w rozciętym rękawie.

Tagi:

beza schab bezy