margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Pieczony schab ze śliwką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pieczony schab na domowy obiad i na uroczyste kolacje pasuje jak najbardziej polecam

Pieczony schab ze śliwką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczony schab ze śliwką

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 łyżeczki masła
  • tymianek
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • przyprawa do pieczeni lub wieprzowiny
  • oliwa lub olej
  • 2-3 śliwki węgierki
  • pół jabłka
  • wykałaczki
  • skrawki słoniny lub podgardla

Sposób przygotowania:

Pieczony schab ze śliwką
Schab solimy, pieprzymy i posypujemy przyprawą do pieczeni, ja dodałam jeszcze tymianek. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Dwie łyżeczki masła ucieramy ze szczyptą tymianku, majeranku i soli, odstawiamy do lodówki żeby dobrze schłodzić. Ze śliwek usuwamy pestki. Ostrym nożem nacinamy schab by powstała kieszonka. Do kieszeni wkładamy kawałki ziołowego masła i połówki śliwek. Mięso spinamy wykałaczkami i wkładamy do na natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego. Kawałkami słoniny lub podgardla obkładamy schab by podczas pieczenia nie wysuszył nam się za mocno. Ja jeszcze masło położyłam na samą górę mięsa żeby ładnie się roztopiło w czasie pieczenia. Połówkę jabłka kroimy w cienkie paseczki i układamy obok mięsa. Schab piec w 200 stopniach przez ok 90 minut. Podajemy z ziemniakami, kopytkami lub samym chlebem. Smacznego.
Pieczony schab ze śliwką
Masło ucieramy z tymiankiem , majerankiem i solą by dodać smaku całej potrawie
Pieczony schab ze śliwką
Ostrym nożem robimy w mięsie kieszonkę wypełniamy ją ziołowym masłem i śliwkami
Pieczony schab ze śliwką
Mięso obkładamy kawałkami słoniny lub podgardla żeby nie wyszło zbyt suche
Pieczony schab ze śliwką
Mięso po upieczeniu prezentuje się wspaniale w sam raz na drugie danie lub elegancką kolację