Sposób przygotowania:
Pieczony schab ze śliwką
Schab solimy, pieprzymy i posypujemy przyprawą do pieczeni, ja dodałam jeszcze tymianek. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Dwie łyżeczki masła ucieramy ze szczyptą tymianku, majeranku i soli, odstawiamy do lodówki żeby dobrze schłodzić. Ze śliwek usuwamy pestki. Ostrym nożem nacinamy schab by powstała kieszonka. Do kieszeni wkładamy kawałki ziołowego masła i połówki śliwek. Mięso spinamy wykałaczkami i wkładamy do na natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego. Kawałkami słoniny lub podgardla obkładamy schab by podczas pieczenia nie wysuszył nam się za mocno. Ja jeszcze masło położyłam na samą górę mięsa żeby ładnie się roztopiło w czasie pieczenia. Połówkę jabłka kroimy w cienkie paseczki i układamy obok mięsa. Schab piec w 200 stopniach przez ok 90 minut. Podajemy z ziemniakami, kopytkami lub samym chlebem. Smacznego.
Sarenka
miszcz