iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pieczony schab z rozmarynem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Mięso na goraco jest pysznym dodatkiem do ziemniaków, a to co nam zostanie doskonale smakuje z chlebem.

Pieczony schab z rozmarynem

Składniki:

Pieczony schab z rozmarynem

 

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 1 łyżka soli peklowej
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżki pieprzu ziołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 2 gałązki kopru
  • 1 gałązka lubczyku

Sposób przygotowania:

Pieczony schab z rozmarynem

ETAP 1:

Pieczony schab z rozmarynem
Przygotowane mięso natrzeć sola i pozostałymi przyprawami.

Mięso umyć i dokładnie osuszyć, następnie natrzeć solą peklową, pieprzem i rozmarynem, skropić sokiem cytrynowym i posypać drobno posiekanym czosnkiem,

ETAP 2:

Pieczony schab z rozmarynem
Mięso po zamarynowaniu odstawić na kilka godzin do lodówki.

Natarte przyprawami mięso odstawić najlepiej na noc do lodówki.

ETAP 3:

Pieczony schab z rozmarynem
Przygotować wszystkie warzywa i wymieszać z przyprawami.

Obrać marchew i pokroić w grube plastry, seler i pietruszkę pokroić w kostkę, a cebulę w ćwiartki, wszystkie przekrojone warzywa przełożyć do worka przeznaczonego do pieczenia w piekarniku do warzyw dodać łyżeczkę jarzynki i niewielką ilość pieprzu czarnego, wymieszać, aby wszystko się dokładnie wymieszało.

ETAP 4:

Pieczony schab z rozmarynem
Mięswo włożyć do warzyw i dokładnie zamknąć worek.

Zamarynowane mięso włożyć do worka z warzywami, dołożyć koper i lubczyk, dokładnie skręcić i spiąć woreczek. Worek z mięsem ułożyć w naczyniu w którym będziemy piec.

ETAP 5:

Pieczony schab z rozmarynem
Po upieczeniu ostrożnie rozciąć woreczek.

Piekarnik nagrzać do 200 st i piec mięso około 80 minut około 10 minut po upieczeniu mięso zostawić jeszcze na jakieś 10 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, aby odpoczęło.


Tagi:

beza schab bezy