kołczu

kołczu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 77]

Pieczony schab z suszonymi figami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pomysł na pieczony schab

Pieczony schab z suszonymi figami

Składniki:

Pieczony schab z suszonymi figami

 

  • schab środkowy - 800 gramów
  • czarny pieprz - 1/2 łyżki
  • Bulionetka pieczeniowa Knorr - 1 sztuka
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • Ziele angielskie - 2 sztuki
  • suszone figi - 100 gramów
  • ocet balsamiczny - 200 mililitrów
  • szalotki - 2 sztuki
  • koniak lub brandy - 50 mililitrów
  • anyż - 1/2 sztuki
  • Skórka otwarta z jednej cytryny - 1 sztuka
  • olej do smażenia - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

Pieczony schab z suszonymi figami

Mięso umyj, oczyść z żył i błonek. Za pomocą długiego noża zrób centralnie nacięcie i umieść w nim suszone figi (pozbawione zdrewniałych końcówek). Schab natrzyj solą i czarnym pieprzem, skórką z cytryny i rozkruszonymi ziarnkami ziela angielskiego i liścia laurowego. Nakryj folią i pozostaw na 24 godziny.


Po tym czasie mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 40 minut. Mięso podczas pieczenia podlej dwoma szklankami wody.


Na rozgrzanej patelni podsmaż posiekaną szalotkę, dodaj pokruszoną gwiazdkę anyżu, całość zalej octem balsamiczny i gotuj, aż odparuje o 80% płynu. Dodaj Bulionetkę pieczeniową KNORR i pozostały z pieczenia sok. Wszystko razem doprowadź do wrzenia i gotuj chwilę, aż sos uzyska odpowiednią konsystencję.


Gotowy sos wykończ odrobiną koniaku lub Brandy .


Mięso podawaj pokrojone w plastry i polane sosem.


Tagi:

schab