Sposób przygotowania:
Pieczony schab z suszonymi figamiMięso umyj, oczyść z żył i błonek. Za pomocą długiego noża zrób centralnie nacięcie i umieść w nim suszone figi (pozbawione zdrewniałych końcówek). Schab natrzyj solą i czarnym pieprzem, skórką z cytryny i rozkruszonymi ziarnkami ziela angielskiego i liścia laurowego. Nakryj folią i pozostaw na 24 godziny.
Po tym czasie mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 40 minut. Mięso podczas pieczenia podlej dwoma szklankami wody.
Na rozgrzanej patelni podsmaż posiekaną szalotkę, dodaj pokruszoną gwiazdkę anyżu, całość zalej octem balsamiczny i gotuj, aż odparuje o 80% płynu. Dodaj Bulionetkę pieczeniową KNORR i pozostały z pieczenia sok. Wszystko razem doprowadź do wrzenia i gotuj chwilę, aż sos uzyska odpowiednią konsystencję.
Gotowy sos wykończ odrobiną koniaku lub Brandy .
Mięso podawaj pokrojone w plastry i polane sosem.
Gosia85