VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Sernik cappuccino z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ostatnio polubiłam pieczenie serników. Ten jest iście świąteczny, delikatny, żurawinowy. Słodycz masy serowej równoważy kwaskowata konfitura żurawinowa.

Sernik cappuccino z żurawiną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik cappuccino z żurawiną

 

 

  • Masa serowa:
  • 500 g tłustego zmielonego twarogu
  • 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cappuccino orzechowego
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • ¼ szklanki śmietany 30%
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 250 g konfitury żurawinowej

Sposób przygotowania:

Sernik cappuccino z żurawiną

Spód:

Sernik cappuccino z żurawiną
Spód będzie nam się lepiej wygładzało jeżeli delikatnie zwilżymy dlonie

Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Musimy uzyskać gładkie ciasto. Formujemy kulę i owijamy ją folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie ciastem wylepiamy dno tortownicy o średnicy 20 cm.

Masa serowa:

Sernik cappuccino z żurawiną
Masa serowa musi być gładka a składniki dobrze wymieszane

Do misy miksera wkładamy twaróg. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Miksujemy na średnich obrotach. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną, budyń i cappuccino. Następnie kolejno wbijamy jajka. Na końcu wlewamy śmietankę. Wyłączamy mikser, wsypujemy suszoną żurawinę i mieszamy łyżką.

ETAP 3:

Sernik cappuccino z żurawiną
Gotowy sernik pieczemy początkowo w 180*C, a następnie w 130*C

Gotową masę wylewamy na spód. Sernik pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku (,,funkcja góra-dół”) przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130*C i pieczemy jeszcze 65 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach. Wierzch dekorujemy konfiturą żurawinową.