olimpia34

olimpia34

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Pieczony udziec barani

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Udziec barani z czosnkiem i rozmarynem, pieczony w niskiej temperaturze przez 6 godzin. Aromatyczne danie idealne na specjalną okazję.

Pieczony udziec barani

Składniki:

Pieczony udziec barani

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczony udziec barani
Udziec opłukać w zimnej wodzie a następnie dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować blachę do pieczenia mięsa. Na środku blachy ułożyć pokrojoną w talarki cebulę, 2 główki czosnku przekrojone na pół i gałązkę rozmarynu. Mięso dobrze nasmarować olejem a następnie ponakłuwać w 10 miejscach na głębokość ok 2 cm. W każde wgłębienie włożyć obrany ząbek czosnku i kawałek gałązki rozmarynu. Mięso ułożyć na pokrojonej cebuli i czosnku. Mięso luźno przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 ( z termoobiegiem ). Piec przez 6 godzin. Mięso co godzinę podlewać 1/2 szklanki wody. Po upieczeniu, wyjąć mięso z piekarnika i pozostawić pod przekryciem na 20 minut by odpoczęło. Kroić ostrym nożem, podawać z miętowym dresingiem i pieczonymi ziemniakami.