Sposób przygotowania:
Pieczony udziec indyczy
Udziec umyć i osuszyć. Usunąć kość i rozciąć udziec na płat mięsa. Ponacinać go w kilu miejscach wzdłuż mięsa. Ze składników na marynatę przygotować mieszankę i natrzeć nią mięso z obu stron. Obie papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. We wcięcia powciskać paprykę, to co zostanie położyć luźno na mięsie. Zwinąć całość w roladę i związać nićmi wędliniarskimi. Tak przygotowaną roladę umieścić w blaszce keksowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 60 minut. Po upieczeniu wyjąć udźca na półmisek i wystudzić. Kroić całkowicie zimne i podawać z pieczywem. Jeśli chcemy możemy udźca podać na ciepło z ziemniakami i dowolną surówką.
evita0007
Sarenka