zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pieczony udziec indyczy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

domowe mięsko z indyka do pieczywa ............

Pieczony udziec indyczy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczony udziec indyczy

 

  • 1 udziec z indyka ( 1,5 kg )
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • Marynata :
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 1 kostka czosnkowa mini
  • 1 łyżeczka przyprawy do pieczonego kurczaka
  • 1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 1/3 łyżeczki mix chili scotch bonnet
  • 4 łyżki oleju
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

Pieczony udziec indyczy
Udziec umyć i osuszyć. Usunąć kość i rozciąć udziec na płat mięsa. Ponacinać go w kilu miejscach wzdłuż mięsa. Ze składników na marynatę przygotować mieszankę i natrzeć nią mięso z obu stron. Obie papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. We wcięcia powciskać paprykę, to co zostanie położyć luźno na mięsie. Zwinąć całość w roladę i związać nićmi wędliniarskimi. Tak przygotowaną roladę umieścić w blaszce keksowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 60 minut. Po upieczeniu wyjąć udźca na półmisek i wystudzić. Kroić całkowicie zimne i podawać z pieczywem. Jeśli chcemy możemy udźca podać na ciepło z ziemniakami i dowolną surówką.
Pieczony udziec indyczy
Ze składników na marynatę przygotować mieszankę i natrzeć nią mięso z obu stron..
Pieczony udziec indyczy
mieso dokładnie natrzeć po obu stronach.
Pieczony udziec indyczy
We wcięcia powciskać paprykę, to co zostanie położyć luźno na mięsie..
Pieczony udziec indyczy
Tak przygotowaną roladę umieścić w blaszce keksowej..