Sposób przygotowania:
Pieczony udziec indyczy z pastą jajeczno-chrzanowąETAP 1:
Mięso umyć, dokładnie osuszyć i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa.
W małej miseczce wymieszać wszystkie przyprawy. Dodać olej i przygotować pastę do smarowania mięsa. Przygotowanymi przyprawami obsmarować mięsko z każdej strony i odłożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
ETAP 2:
Jajka ostudzić i obrać ze skorupki. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Białka również zetrzeć na tarce ( jajka ugotowałam w całości, żółtka użyłam do mazurka a białka do tej pasty). Dodać drobno posiekany szczypiorek.
ETAP 3:
Do miski z jajkami dodać chrzan. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
ETAP 4:
Na oba płaty mięsa nałożyć pastę. Równomiernie rozsmarować, Następnie najsciślej jak się da zrolować mięso.
Folię aluminiową posmarować odrobiną oleju. Ułożyć mięso ( jedna porcja na jeden płat folii) i zrolować. Piec w 180 st około 70-80 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i dać mięsu odpocząć około 10 minut. Po tym czasie wyjąć i zostawić w folii do całkowitego ostygnięcia. Zimne mięso pokroić na plastry.
Smacznego!
SylaUla
robaczek