zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Udziec z niespodzianką

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Udziec pieczony z farszem zamiast wędliny ze sklepu lub na ciepło na obiad.

Udziec z niespodzianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udziec z niespodzianką

 

 

Sposób przygotowania:

Udziec z niespodzianką
Udziec umyć, osuszyć i usunąć kość. Nożem tak rozciąć udziec aby powstał jak największy płat mięsa. Oprószyć go solą i pieprzem i odłożyć. Pieczarki, cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, wrzucić pokrojone składniki i podsmażyć. Dodać przyprawy do smaku oraz szczypiorek i jeszcze chwilkę smażyć. Wyłączyć ogień pod patelnią, wrzucić ugotowaną kaszę jaglaną i wymieszać farsz. Przestudzony farsz rozłożyć wzdłuż płata indyka, zwiać w roladę ( mi płat w trakcie cięcia się rozerwał na dwa płaty, więc nałożyłam go na górze na farsz ). Roladę zawiązać sznurkiem wędliniarskim i włożyć do foremki keksowej. Udziec piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu wystudzić i zdjąć sznurek. Jeśli chcemy podać roladę na ciepło do obiadu to sznurek należy zdjąć po chwili i kroić po kilku minutach.
Udziec z niespodzianką
składniki farszu podsmażyć na patelni z masłem
Udziec z niespodzianką
do farszu na patelni dodać ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną
Udziec z niespodzianką
na mieso wyłożyć farsz i zawinąć roladę.
Udziec z niespodzianką
zawiniętą roladę włożyć do foremki i upiec