eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Marynowany udziec z indyka Eli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pyszne,soczyste mięsko z piekarnika.

Marynowany udziec z indyka Eli

Składniki:

Marynowany udziec z indyka Eli

 

  • 1 udziec z indyka(około 1.8 kg)

 

  • Marynata:
  • 4 łyżeczki musztardy meksykańskiej z ziarnami gorczycy
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka oleju sezamowego jasnego
  • 1/2 cytryny(sok)
  • 3 łyżeczki przyprawy kurczak z miodem i musztardą
  • 2 łyżeczki przyprawy złocisty kurczak
  • 6 ząbków czosnku(przeciśnięty przez praskę)
  • pieprz,szczypta pieprzu ceyune

Sposób przygotowania:

Marynowany udziec z indyka Eli
Udziec umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym i włożyć do miski.Składniki marynaty połączyć,natrzeć dokładnie udziec i włożyć na 3 godziny do lodówki.Zamarynowany udziec wyłożyć na brytfankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 2 godzin.Kostkę mięsną rozpuścić w litrze wrzącej wody.Udziec polewać co jakiś czas,raz marynatą,raz wywarem mięsnym.Upieczony udziec wyjąć na pólmisek i przykryć folią aluminiową,żeby nie ostygł.Sos który powstał podczas pieczenia zlać do rondelka,rozcieńczyć wodą i zagotować.Mąkę wymieszą z wodą,wlać do sosu i zagotować.Smacznego!