sabcia499

sabcia499

Kucharz
[Przepisów: 6]

Piegowata babka 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna babka z makiem. Polecam na niedziele.

Piegowata babka 2

Składniki:

Piegowata babka 2

 

  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej;
  • 1 szklanka maku;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1/2 szklanki mleka;
  • 20 dag margaryny do pieczenia;
  • 5 żółtek;
  • 10 dag rodzynek;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • kilka kropel olejku migdałowego.

Sposób przygotowania:

Piegowata babka 2
Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem, cały czas mieszając dodajemy porcjami mąki i mak, pod koniec ucierania wlewamy chłodne mleko oraz rodzynki oprószone w mące. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Przekładamy ciasto do formy nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy przez ok godzinę w tem 180oC. Po upieczeniu i przestygnięciu ciasta, można je udekorować cukrem pudrem, polewą i posypać np orzeszkami.

Tagi:

mak