Sposób przygotowania:
Piegowate babeczki
Wsyp mak na sito i wypłucz go starannie. Pozostaw mak aby odciekł z niego nadmiar wody. Następnie przełóż go na tacę, na której musi wyschnąć. Umyj jajka pod bieżącą wodą. Białka umieść w misie miksera a żółtka w filiżance. Przenieś mąkę do miski. Dodaj do niej suchy mak i proszek do pieczenia. Starannie wymieszaj wszystkie składniki. Ubij białka na sztywna pianę. Wsyp do niej cukier i miksuj przez ok 7 min. Następnie dodaj żółtka, mleko, połowę mąki z makiem i proszkiem. Nadal miksuj wszystkie składniki. Po chwili wsyp pozostałą zawartość miski i wlej oliwę. Miksuj tak długo aż powstanie jednolite ciasto. Włóż je do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tarta foremek. każda foremka powinna być wypełniona ciastem tylko do polowy swojej wysokości. Wstaw babeczki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 15 min.