Małgorzatka

Małgorzatka

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Piegowaty Jaś

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszny makowiec z owocami

Piegowaty Jaś

Składniki:

Piegowaty Jaś

 

  • Masa orzechowa:
  • 112 kostki masła
  • 15-20 dag orzechów mielonych
  • cukier puder do smaku
  • 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

 

  • Dodatki:
  • 1 puszka masy makowej z bakaliami (ok. 90 dag )
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki cytrynowe ( przygotować według przepisu na opakowaniu ).

Sposób przygotowania:

Piegowaty Jaś
Upiec dwa biszkopty jasne, dodając przed pieczeniem do ciasta 12 szkl. suchego maku.

Masa orzechowa:
Kawę rozpuścić w 14 szkl. gorącej wody. Masło utrzeć z cukrem pudrem i orzechami.Dodać przestudzoną kawę. Masę podzielić na dwie części.

Przełożenie ciasta:
Biszkopt piegowaty - jedna część masy orzechowej - masa makowa - brzoskwinie pokrojone w plasterki - tężejącą galaretkę - druga część masy orzechowej - biszkopt piegowaty - polewa.

Uwaga:
drugą cześć masy nakładamy po wystygnięciu galaretki.

Tagi:

bakalie kawa