Sposób przygotowania:
Piegowaty torcik jabłkowy
Białka oddzielić od żółtek,ubić z odrobiną soli na sztywno,dodać cukier i cukier waniliowy,dalej ubijać. Na końcu dodać, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,zapach i suchy mak,delikatnie wymieszać.Tortownicę 29 cm posmarować lekko masłem oprószyć mąką, upiec biszkopt,w temperaturze 180ºC około 50 min. Upieczony biszkopt,przekroić na pół,przełożyć masą jabłkową,przykryć drugą połową ciasta,na to wylać 2 ugotowane budynie w 1/2 litra mleka. Wstawić ciasto do lodówki na 30 min,po tym czasie,posypać posypką z gorzkiej czekolady lub wg uznania,zalać gęstniejącą galaretką rozpuszczoną w 2 szklankach wrzącej wody,wstawić na 2 godziny do lodówki. wykonanie masy jabłkowej: Jabłka obrać,przekroić na cztery,wykroić gniazda nasienne,wrzucić do garnka,podlać 3 łyżkami wody,rozgotować około 10 min(jabłka są młode, szybko się rozgotują) pod koniec dodać cukier i jeszcze chwilkę podgotować. Do gorących jabłek, dodać namoczoną żelatynę w 3 łyżkach zimnej wody i galaretkę,wszystko dokładnie wymieszać ,przestudzić,wylać na ciasto. Smacznego.