anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Piegowaty torcik jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo smaczny i podzielny torcik,polecam:)

Piegowaty torcik jabłkowy

Składniki:

Piegowaty torcik jabłkowy

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki suchego maku
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 zapachu cytrynowego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masa jabłkowa:
  • 2 kg jabłek(dałam lekko słodkie)
  • 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki wody do żelatyny
  • 3 łyżki wody do podlania jabłek
  • masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • wierzch:
  • posypka z gorzkiej czekolady
  • 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa

Sposób przygotowania:

Piegowaty torcik jabłkowy
Białka oddzielić od żółtek,ubić z odrobiną soli na sztywno,dodać cukier i cukier waniliowy,dalej ubijać. Na końcu dodać, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,zapach i suchy mak,delikatnie wymieszać.Tortownicę 29 cm posmarować lekko masłem oprószyć mąką, upiec biszkopt,w temperaturze 180ºC około 50 min. Upieczony biszkopt,przekroić na pół,przełożyć masą jabłkową,przykryć drugą połową ciasta,na to wylać 2 ugotowane budynie w 1/2 litra mleka. Wstawić ciasto do lodówki na 30 min,po tym czasie,posypać posypką z gorzkiej czekolady lub wg uznania,zalać gęstniejącą galaretką rozpuszczoną w 2 szklankach wrzącej wody,wstawić na 2 godziny do lodówki. wykonanie masy jabłkowej: Jabłka obrać,przekroić na cztery,wykroić gniazda nasienne,wrzucić do garnka,podlać 3 łyżkami wody,rozgotować około 10 min(jabłka są młode, szybko się rozgotują) pod koniec dodać cukier i jeszcze chwilkę podgotować. Do gorących jabłek, dodać namoczoną żelatynę w 3 łyżkach zimnej wody i galaretkę,wszystko dokładnie wymieszać ,przestudzić,wylać na ciasto. Smacznego.