jurata

jurata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Piegus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste w przygotowaniu i smakowite ciasto.

Piegus

Składniki:

Piegus

 

  • 250 g margaryny
  • 5 jajek
  • 1 szkl mleka
  • 1,5 -2 szkl mąki
  • 1 szkl maku
  • 1szkl cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia aromat rumowy

Sposób przygotowania:

Piegus
Mleko zagotować z margaryną i makiem, przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, ucierając dodać ciepłe mleko. dalej ucierając stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać piane z białek i delikatnie wymieszać. Piec 40-45 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu ciasto zostawić na około 5 minut w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Tagi:

jajko jajka mak