marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Piegus z owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto pyszne, warte przygotowania.

Piegus z owocami

Składniki:

Piegus z owocami

 

  • Porcja ciasta ucieranego
  • 20 dag maku
  • 10 dag bakalii
  • Na pianę:
  • 0,7 l jogurtu owocowego
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1/4 l kremówki
  • 1 cytryna
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 60 dag miękkich owoców

Sposób przygotowania:

Piegus z owocami
Mak dokładnie opłukać, osuszyć na sicie, dodać do ciasta razem z posiekanymi bakaliami, wymieszać, piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, żelatynę rozpuścić w kilki łyżkach zimnej wody, podgrzać, jogurt wymieszać razem z startą skórką z cytryny, sokiem z cytryny, cukrem waniliowym i ostudzona żelatyną, gdy masa zacznie tężeć, połączyć ją z ubitą śmietaną kremówką, ostudzone ciasto polać piana jogurtową, obłożyć owocami, odstawić, aby pianka stężała. Ciasto jest gotowe do podania. Serdecznie zapraszam do przyrządzenia. Smacznego !