gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Szybki piegusek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybki piegusek przełożony kremem śmietankowym.

Szybki piegusek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szybki piegusek

 

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 olejek migdałowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 opakowanie kremu śmietankowego
  • polewa

Sposób przygotowania:

Szybki piegusek
Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy żółtka oraz cukier i ponownie ubijamy na puszystą masę. Do masy wsypujemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz wlewamy olejek migdałowy. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy mak i jeszcze raz mieszamy. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwie części. Krem śmietankowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, po czym wykładamy go na pierwszą część ciasta, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim ciastem. Na koniec ciasto polewamy polewą czekoladową.
Szybki piegusek
Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy żółtka oraz cukier i ponownie ubijamy na puszystą masę.
Szybki piegusek
Ciasto wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę.
Szybki piegusek
Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwie części.
Szybki piegusek
Krem śmietankowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, po czym wykładamy go na pierwszą część ciasta, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim ciastem.

Tagi:

jajko jajka mak