iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Piegusek na białkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto do którego wykorzystujemy białka z wcześniejszych wypieków jest bardzo proste i smaczne.

Piegusek na białkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piegusek na białkach

 

Sposób przygotowania:

Piegusek na białkach
W misce wymieszać na sucho przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, makiem i cukrem. Margarynę stopić i przestudzić, następnie dodać do suchych składników i przemieszać. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i dodać do mąki, delikatnie wszystko wymieszać na sam koniec dodać bakalie. Długą formę do keksa wyłożyć papierem i wylać do niej ciasto, piec w temp. 180st około 50 min. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i polać nią wystudzone ciasto, dowolnie ozdobić.
Piegusek na białkach
Wymieszać osobno wszystkie suche składniki
Piegusek na białkach
Do suchych składników dodać przestudzony tłuszcz
Piegusek na białkach
Na koniec do ciasta dodać bakalie i wymieszać
Piegusek na białkach
Wystudzone ciasto polać polewą i dowolnie ozdobić