jagna

jagna

Szef Kuchni
[Przepisów: 18]

Piegusek w wersji max

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bakalie (orzechy i migdały) posiekać, a rodzynki zalać na chwilę gorącą wodą, aby zmiękły.

Piegusek w wersji max

Składniki:

Piegusek w wersji max

 

  • 1 kostka margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka maku
  • 2 szklanki bakalii (orzechy, rodzynki)
  • 6 jajek
  • mały proszek do pieczenia
  • olejek migdałowy

Sposób przygotowania:

Piegusek w wersji max
Bakalie (orzechy i migdały) posiekać, a rodzynki zalać na chwilę gorącą wodą, aby zmiękły.



Oddzielić żółtka od białek. Tłuszcz utrzeć z żółtkami na puszystą masę. Dalej ucierać, dodając na zmianę mak oraz mąkę, a na końcu - proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru.



Obie masy połączyć ze sobą, ostrożnie mieszając i dodając posiekane bakalie. Powstałą masę wylać na blachę.



Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180 stopni i piec około 45 minut.



Gotowe i ostudzone ciasto dobrze jest polać polewą czekoladową i posypać na wierzchu tym, co nam pasuje - wiórkami kokosowymi, kolorową posypką lub posiekanymi orzeszkami. Jeśli jeszcze nam mało smakowitości, możemy je przekroić i przełożyć powidłami lub dżemem.



Smacznego!