Sposób przygotowania:
Piegusek w wersji max
Bakalie (orzechy i migdały) posiekać, a rodzynki zalać na chwilę gorącą wodą, aby zmiękły.
Oddzielić żółtka od białek. Tłuszcz utrzeć z żółtkami na puszystą masę. Dalej ucierać, dodając na zmianę mak oraz mąkę, a na końcu - proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru.
Obie masy połączyć ze sobą, ostrożnie mieszając i dodając posiekane bakalie. Powstałą masę wylać na blachę.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180 stopni i piec około 45 minut.
Gotowe i ostudzone ciasto dobrze jest polać polewą czekoladową i posypać na wierzchu tym, co nam pasuje - wiórkami kokosowymi, kolorową posypką lub posiekanymi orzeszkami. Jeśli jeszcze nam mało smakowitości, możemy je przekroić i przełożyć powidłami lub dżemem.
Smacznego!
Oddzielić żółtka od białek. Tłuszcz utrzeć z żółtkami na puszystą masę. Dalej ucierać, dodając na zmianę mak oraz mąkę, a na końcu - proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru.
Obie masy połączyć ze sobą, ostrożnie mieszając i dodając posiekane bakalie. Powstałą masę wylać na blachę.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180 stopni i piec około 45 minut.
Gotowe i ostudzone ciasto dobrze jest polać polewą czekoladową i posypać na wierzchu tym, co nam pasuje - wiórkami kokosowymi, kolorową posypką lub posiekanymi orzeszkami. Jeśli jeszcze nam mało smakowitości, możemy je przekroić i przełożyć powidłami lub dżemem.
Smacznego!