mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Pieguski z groszkami czekoladowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Piekę je w różnych wersjach, najlepiej smakują jeszcze ciepłe z pysznie rozpływającą się czekoladą:)

Pieguski z groszkami czekoladowymi

Składniki:

Pieguski z groszkami czekoladowymi

 

  • masło 250 g
  • jajko 1 szt.
  • mąka pszenna 2,5 szkl.
  • cukier puder 0,5 szkl.
  • soda oczyszczona 1/3 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 2/3 łyżeczki
  • groszki czekoladowe 1 szkl.

Sposób przygotowania:

Pieguski z groszkami czekoladowymi
Miękkie masło miksuję z przesianym cukrem pudrem. Do masy wbijam jajko, mieszam dokładnie. Mąkę przesiewam z sodą i proszkiem do pieczenia, wsypuję do maślanej masy. Do ciasta dodaję czekoladowe groszki, mieszam delikatnie łyżką.
Z masy formuję kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układam kuleczki na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blasze. Piekę ciasteczka około 10-15 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku aż pieguski ładnie się zarumienią.

Tagi:

jajko jajka