justynkag

justynkag

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 68]

Piekielnie ostra potrawka z wieprzowiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Propozycja dla fanów naprawdę piekielnych smaków. Danie oczywiście można zrobić w wersji łagodniejszej. W obu wersjach będzie smakowało

Piekielnie ostra potrawka z wieprzowiną

Składniki:

Piekielnie ostra potrawka z wieprzowiną

 

  • łopatka wieprzowa 400 gram po oczyszczeniu
  • cebula 3
  • bakłażan 1
  • ziemniaki 6
  • kapusta pekińska 1/4
  • sól do smaku
  • słodka papryka 1 łyżeczka
  • woda
  • olej do smażenia
  • ząbki czosnku 2
  • natka pietruszki 2 łyżeczki
  • papryka habanero 1-1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna 3-4 łyżki
  • przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku

Sposób przygotowania:

Piekielnie ostra potrawka z wieprzowiną

Przygotowanie składników

Piekielnie ostra potrawka z wieprzowiną
Gotowanie potrawy zaczynamy od przygotowania wszystkich składników

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Oczyszczamy z błon i tłuszczu, kroimy w kostkę. Kapustę i czosnek siekamy drobno. Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w grubą kostkę.

Smażenie

Piekielnie ostra potrawka z wieprzowiną
Obsmażone mięso zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso, oprószamy papryką i solą. Smażymy do lekkiego zrumienienia. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy kilka minut. Następnie zalewamy mięso wodą tak, aby je całe pokryć.

Dodawanie warzyw

Piekielnie ostra potrawka z wieprzowiną
Gotując pilnujemy żeby warzywa były całkowicie zalane wodą.Można pod przykryciem

Do mięsa dodajemy po kolei warzywa zaczynając od najtwardszego. A więc najpierw dajemy ziemniaki. Gdy będą już półtwarde dodajemy obsmażoną na patelni cebulę. Następnie kapustę dodajemy kapustę i dolewamy wodę, żeby całość była pokryta. Dusimy tak około 5 minut. Jako ostatni dodajemy bakłażan. Dusimy, aż zmięknie

Zasmażka

Piekielnie ostra potrawka z wieprzowiną
Mąkę podsmażamy na patelni ciągle mieszając, żeby się nie przypaliła

Przygotowujemy zasmażkę z mąki i dodajemy do potrawki energicznie mieszając. Na koniec doprawiamy przyprawą uniwersalną i papryczką habanero.