Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pieprzna Tilapia na oleju kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wpadł mi ostatnio w ręce olej kokosowy i pomyślałam, że warto go mieć w lodówce by robiąc potrawy kuchni tajskiej ( karaibskiej itp. ) używać nie tylko przypraw charakterystycznych dla tych regionów ale i tłuszczu jaki jest tam używany .

Pieprzna Tilapia na oleju kokosowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieprzna Tilapia na oleju kokosowym

 

  • 1 filet z tilapii
  • 1/2 cytryny ( lepiej by była limonka ale nie miałam)
  • 3 listki Kafiru
  • gruba sól morska do smaku
  • pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
  • 4 ziarenka pieprzu ziarnistego
  • kawałek papryki ( dobrze by było mieć chili ale miałam tylko zwykłą żółtą )
  • mąka kukurydziana do oprószenia
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • natka pietruszki lub kolendry.

 

Sposób przygotowania:

Pieprzna Tilapia na oleju kokosowym
Filet z tilapii zalać sokiem z cytryny . Wrzucić listki Kafiru i skórkę od cytryny z której wyciśnięto sok do marynaty. Odstawić na 15 minut. Wyjąć i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi- przekroić filet na pół wzdłuż ( filety tilapii są szerokie i w środku widać wyraźny ślad po kręgosłupie ). Porcje filetu posolić i posypać grubo pieprzem. Lekko oprószyć mąką. Rozgrzać na patelni olej kokosowy. Wrzucić wyjęte z marynaty listki Kafiru, kawałek skórki cytrynowej , pieprz ziarnisty i smażyć 2 minuty ( skórkę cytrynową kłaść żółtym na olej bo miąższ jest wilgotny i można się narazić na pryskanie - skórka w trakcie smażenia zrumieni się , a nawet przypali- nie szkodzi- ma aromatyzować olej). Włożyć filety i smażyć na rumiano z obu stron. Dołożyć pokrojoną w cienkie paseczki paprykę i smażyć 2 minuty. Podawać posypane dodatkową porcją pieprzu, usiekaną natką pietruszki ( lub jeśli ktoś lubi kolendry) z kawałkiem cytryny. * Jeśli ktoś jest zwolennikiem pikantnych dań niech użyje papryczki chili - jeśli woli łagodniejszy smak- polecam zwykłą paprykę.
Pieprzna Tilapia na oleju kokosowym
Filet z tilapii zamarynować w soku z cytryny
Pieprzna Tilapia na oleju kokosowym
Wyjęty z marynaty filet ryby przekroić - osuszyć
Pieprzna Tilapia na oleju kokosowym
Rybę posypać solą i pieprzem a potem oprószyć mąka kukurydzianą
Pieprzna Tilapia na oleju kokosowym
Rybę smażyć na rumiano razem z przyprawami i papryką