Sposób przygotowania:
Pieprzna Tilapia na oleju kokosowym
Filet z tilapii zalać sokiem z cytryny . Wrzucić listki Kafiru i skórkę od cytryny z której wyciśnięto sok do marynaty. Odstawić na 15 minut. Wyjąć i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi- przekroić filet na pół wzdłuż ( filety tilapii są szerokie i w środku widać wyraźny ślad po kręgosłupie ). Porcje filetu posolić i posypać grubo pieprzem. Lekko oprószyć mąką. Rozgrzać na patelni olej kokosowy. Wrzucić wyjęte z marynaty listki Kafiru, kawałek skórki cytrynowej , pieprz ziarnisty i smażyć 2 minuty ( skórkę cytrynową kłaść żółtym na olej bo miąższ jest wilgotny i można się narazić na pryskanie - skórka w trakcie smażenia zrumieni się , a nawet przypali- nie szkodzi- ma aromatyzować olej). Włożyć filety i smażyć na rumiano z obu stron. Dołożyć pokrojoną w cienkie paseczki paprykę i smażyć 2 minuty. Podawać posypane dodatkową porcją pieprzu, usiekaną natką pietruszki ( lub jeśli ktoś lubi kolendry) z kawałkiem cytryny. * Jeśli ktoś jest zwolennikiem pikantnych dań niech użyje papryczki chili - jeśli woli łagodniejszy smak- polecam zwykłą paprykę.