IGGI

IGGI

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Tilapia duszona z cytryną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Filety z tilapii duszone z cytryną na cebuli

Tilapia duszona z cytryną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tilapia duszona z cytryną

 

 

Sposób przygotowania:

Tilapia duszona z cytryną
Filety z tilapii płuczemy pod zimną wodą. Imbir, pieprz ziołowy, tymianek, rozmaryn i szczyptę soli mieszamy w szklance, po czym powstałą mieszanką nacieramy obie strony filetów. Cytrynę parzymy, dokładnie myjemy, kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. Dusimy pod przykryciem przez 2-3 minuty. Po tym czasie na cebulce układamy filety z tilapii i cząstki cytryny, ponownie przykrywamy patelnię i dusimy całość przez ok.5-7 minut, po czym przewracamy filety na drugą stronę i dusimy kolejne kilka minut.
Tilapia duszona z cytryną
Filety z tilapii nacieramy przygotowanymi przyprawami
Tilapia duszona z cytryną
Dokładnie umytą cytrynę kroimy na kawałki
Tilapia duszona z cytryną
Filety układamy na podduszonej cebuli i dodajemy cytrynę
Tilapia duszona z cytryną
Filety dusimy pod przykryciem z kawałkami cytryny