dzastmi

dzastmi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pierniczki świateczne i nie tylko

pierniczki

Składniki:

pierniczki

 

  • 125g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szkl. płynnego miodu
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

pierniczki
Masło z cukrem utrzyj mikserem na puszysty krem. dodaj pozostałe skladniki i zagniec ciasto. jesli jest bardzo klejace dosyp wiecej mąki. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 min. Ciasto cienko rozwałkuj na stolnicy, w razie potzreby podsypując mąką. Wytnij foremkami pierniki. ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 8- 10 minut. po wyjęciu z pieca pierniczki są miękkie - twardnieją w miarę stygnięcia.