Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pierniczki można ozdabiać kolorowymi dodatkami. Prezentują się wtedy wspaniale

Pierniczki

Składniki:

Pierniczki

 

  • 3 szkl mąka,
  • 15 dag cukier,
  • 5 dag miód,
  • 3 szt jajka,
  • 1 szt Przyprawa do piernika,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1/3 łyżeczki soda oczyszczona,
  • 1 łyżeczka amoniak

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki
Miód i cukier rozpuścić, wystudzić. Wsypać sodę, amoniak, przyprawę, dodać jajka, mąkę wymieszaną z kakao. Ciasto dokładnie wyrobić i odłożyć na pół godziny w chłodne miejsce. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm. Wykrawać ciasteczka, układać na blaszce. Piec około 15 minut w temp 170 stopni. Po upieczeniu polukrować.