Sposób przygotowania:
pierniczki ach pierniczki
1-Tłuszcz, 25 dkg cukru, miód, cynamon i goździki włożyć do dużego garnka i podgrzewać. 2-10 dkg cukru upalić na karmel i wylać do masy. 3-Wszystko zagotować. Następnie odstawić do przestygnięcia. 4-Jajka ubić ze śmietaną i powoli wlewać do przestudzonej masy, cały czas mieszając, żeby się nie zwarzyło. 5- Dodać sodę i amoniak rozpuszczony w gorącym mleku. Mieszać bardzo energicznie, żeby nie wykipiało. 6-Do miski wsypać mąkę. Na mąkę wylać masę i wyrabiać, ciasto rozwałkować i wykrawać pierniczki, układać na blaszce i piec w temp. 200 ºC. 7-Przestudzone ciasteczka można polukrować.ja udekorowałam czekoladą kolorowa posypka i pisakami kolorowymi spożywczymi
rozalka1