aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

pierniczki aginy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne pierniczki udekorowane posypkami.

pierniczki aginy

Składniki:

pierniczki aginy

 

  • 500 g mąka,
  • 100 g cukier puder,
  • 100 g miód,
  • 1 przyprawa do pierników,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • płatki migdałowe,
  • polewa czekoladowa,
  • orzeszki ziemne,
  • POSYPKA,
  • 150 g masło

Sposób przygotowania:

pierniczki aginy
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie cukier puder i przyprawę do pierniczków. W osobnej miseczce przelewamy miód i dodajemy jajko i roztrzepujemy. Do mąki dodajemy miękkie masło posiekane i wyrabiamy ciasto, dodajemy miód z jajkiem i ugniatamy ok 10 min. Ciasto wkładamy do zamrażarnika na 20 min. Po wyciągnięciu wałkujemy i wycinamy pierniczki za pomocą foremek. Foremki mogą być w różnych kształtach. Pieczemy na 175 stopni ok 10 min i dekorujemy polewając czekoladą, posypując orzeszkami, płatkami migalów lub posypką.