Sposób przygotowania:
Pierniczki Bożonarodzeniowe
Miód, masło, cukier, przyprawy i proszek do pieczenia wrzuć do jednego naczynia i zmiksuj wszystko. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę i dodaj ją do masy miodowej.
Następnie stale miksując wsypuj powoli mąkę. Dobrze rozprowadzone ciasto wsadź na noc do lodówki. Musi w niej poleżeć przynajmniej 12 godzin. Następnego dnia wyciągnij ciasto z lodówki, rozwałkuj go i wycinaj dowolne kształty.
Warto przed wstawieniem pierników do piekarnika zrobić w nich małe otworki zapałką. Dzięki temu nie będziesz miał problemów z późniejszym nawleczeniem ich na wstążeczkę i zawieszeniem ich na choince.
Piecz je w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 20-30 minut. Ostudzone pierniczki warto przystroić używając różnych polew do ciast oraz bakalii: migdałów, orzechów, rodzynek i skórki pomarańczowej. W okresie świątecznym bez problemów znajdziesz też w sklepie gotowy lukier o smaku marcepanowym, warto go wypróbować.
Następnie stale miksując wsypuj powoli mąkę. Dobrze rozprowadzone ciasto wsadź na noc do lodówki. Musi w niej poleżeć przynajmniej 12 godzin. Następnego dnia wyciągnij ciasto z lodówki, rozwałkuj go i wycinaj dowolne kształty.
Warto przed wstawieniem pierników do piekarnika zrobić w nich małe otworki zapałką. Dzięki temu nie będziesz miał problemów z późniejszym nawleczeniem ich na wstążeczkę i zawieszeniem ich na choince.
Piecz je w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 20-30 minut. Ostudzone pierniczki warto przystroić używając różnych polew do ciast oraz bakalii: migdałów, orzechów, rodzynek i skórki pomarańczowej. W okresie świątecznym bez problemów znajdziesz też w sklepie gotowy lukier o smaku marcepanowym, warto go wypróbować.