lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pierniczki choineczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierniczki pachnące Świętami, tym razem zrobiłam kształt choinek, udekorowałam je lukrem oraz kolorową posypką. Wyglądają cudnie, tak mówi moja córcia.

Pierniczki choineczki Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pierniczki choineczki

Składniki na około 30 sztuk:

Dodatkowo:

  • galaretka zielona
  • tyle samo cukru( wagowo)
  • kuleczki dekoracyjne

Sposób przygotowania:

Pierniczki choineczki

Wykonanie:

Miód masło i cukier wkładamy do garnka i rozpuszczamy. Kiedy składniki nam się ostudzą dodajemy mąkę, sodę, przyprawy korzenne oraz kakao i jajo.
Składniki wyrabiamy ręką lub robotem.Wałkujemy bez chłodzenia ciasta na około 2 mm.

Wykrawamy pierniczki o kształtach choinki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy około 8 - 10 minut w temperaturze 180 ºC.

Po upieczeniu studzimy na kratce.

Lukier:

Mielimy galaretkę zieloną w młynku, wsypujemy do miseczki. Tyle samo mielimy cukru i wsypujemy do zmielonej galaretki. Dodajemy odrobinę gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Dekorujemy pierniczki.

Pierniczki choineczki
Miód masło i cukier wkładamy do garnka i rozpuszczamy.
Pierniczki choineczki
Składniki wyrabiamy ręką lub robotem, kiedy odchodzi od ręki znaczy , że jest gotowe.
Pierniczki choineczki
Wałkujemy bez chłodzenia ciasta na około 2 mm. Wykrawamy pierniczki o kształtach choinki.
Pierniczki choineczki
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy około 8 - 10 minut w temperaturze 180 ºC
Pierniczki choineczki
Po upieczeniu studzimy na kratce
Pierniczki choineczki
Mielimy galaretkę zieloną w młynku, wsypujemy do miseczki.Tyle samo mielimy cukru i wsypujemy do zmielonej galaretki .Dodajemy odrobinę gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Dekorujemy pierniczki.