KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Pierniczki imbirowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierniczki imbirowe to smakowity znak zbliżających się świąt ale tak na prawdę możemy przygotować je już teraz i schować do pudełka :)

Pierniczki imbirowe

Składniki:

Pierniczki imbirowe

 

  • 125 g miękkiego masła
  • 350 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka imbiru w proszku
  • 1 jajo
  • 2 łyżki miodu
  • 175g cukru (najlepiej brązowy)

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki imbirowe
Mąkę przesiewamy z sodą. Dodajemy dwie łyżki imbiru w proszku oraz łyżkę cynamonu. Wrzucamy do miski i dodajemy miękkie masło. W sklepie wybierzmy takie najlepiej bez dodatku soli. Ucieramy mikserem. Wsypujemy cukier i wbijamy jedno jajo. Dodajemy dwie łyżki miodu do smaku. Wszystko mieszamy a następnie zagniatamy na gładką masę, swobodnie odchodzącą od dłoni. Zbijamy ciasto w kulę i zawijamy w folię. Teraz wkładamy je do lodówki, gdzie odczekać musi około 20 minut. Wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy na płasko, jednak nie za cienko aby nasze pierniczki nie rozrywały się i nie przypaliły. Mniej więcej pół centymetra grubości. Wycinamy pierniczki i układamy na blasze wyłożonej pergaminem nie zapominając o odstępach. W rozgrzanym do 180 stopni piekarniku pieczemy je około 20 minut a następnie studzimy przez kolejne 10 i zabieramy się do dekorowania. Smacznego!