Sposób przygotowania:
Szybkie, miękkie pierniczki
1. Wszystkie składniki dobrze wymieszać ze sobą, wyrobić szybko ale dokładnie rękami. Z masy uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut, aby ciasto stwardniało i dało się rozwałkować. 2. Po tym czasie ciasto odwinąć z folii, rozwałkować na grubość około 4 mm. Za pomocą przeróżnych foremek wykrawać pierniczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie. Piec w 180st.C około 8-10 minut (czas pieczenia zależy od grubości i wielkości pierniczków. Uważam, aby się nie spiekły !) Po tym czasie blachę z ciasteczkami wyjąć z piekarnika. Pierniczki przełożyć na kratkę. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.3. Lukier: Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem. W razie potrzeby dodać więcej cukru pudru lub soku. Lukier ma być dosyć gęsty. Ostudzone pierniczki wysmarować lukrem i udekorować dodatkami ( nada się wszystko co małe i słodkie :D ) Przechowywać w puszce. Smacznego! Jeśli by się jednak zdarzyło, że pierniczki stwardnieją, należy umieścić je w puszce razem z kawałkami jabłek lub kromką chleba, po dwóch dniach będą miękkie.
Nina W.