iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Książka Kucharska: Aromatyczne świąteczne pierniczki

Szybkie pierniczki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo proste i pyszne pierniczki, są cały czas mięciutkie i obowiązkowe na świątecznym stole.

Szybkie pierniczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szybkie pierniczki

 

  • 1 kg mąki
  • 40 dag miodu
  • 30 dag cukru
  • 1 margaryna
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 opakowania przyprawy do pierników
  • Lukier;
  • 1 białko
  • cukier puder
  • kilka kropli soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Szybkie pierniczki
Miód, cukier i margarynę rozpuścić oraz przestudzić, mąkę przesiać i na sucho wymieszać z sodą oraz przyprawą do pierników, jajka lekko ubić.Do letniego miodu dodać suche składniki i jajka, zagnieść gładkie ciasto ja je schłodziłam około 2 godzin po tym czasie cienko rozwałkować i foremkami wyciąć kształty, pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 8-10 min w temp. 180 st.

Lukier: Białko ze sparzonego jajka lekko ubić samo, następnie dodać sok cytrynowy i cukier puder, cały czas ubijając ja robię to 1 końcówką w ręcznym robocie, cukier dodajemy w takiej ilości, aby uzyskać odpowiednią gęstość lukru, a wszystko zależy od wielkości białka.

Wystudzone pierniczki dowolnie udekorować lukrem białym lub zabarwić barwnikami spożywczymi i zostawić do  wyschnięcia.
Szybkie pierniczki
Ciasto piernikowe zagnieść i schłodzić
Szybkie pierniczki
Wyciąc pierniczki i ułożyć je na blaszce
Szybkie pierniczki
Pierniczki ozdobić lukrem i wysuszyć przed schowaniem