Sposób przygotowania:
Pierniczki rumowe - aniołki
Miód, cukier i masło podgrzewamy do wrzenia mieszając. Ściągamy z ognia i studzimy. Do letniej masy dodajemy jajka i sode rozpuszczona w mleku. Mieszamy a nastepnie stopniowo wsypujemy makę wymieszaną z przyprawą do piernika, zagniatamy ciasto i dodajemy rum. Ciasto odkładamy na min godzinę ale może też na dzień czy dwa. Po odstaniu ciasto wykładamy po trochu, wałkujemy na grubość 3 mm i wycinamy foremkami aniołki. Masa się bardzo lepi więc podsypujemy solidnie maką. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Pierniczki po upieczeniu są bardzo miękkie dlatego należy delikatnie zsuwać je z blaszki. Błyskawicznie stygną i twardnieją. Z białka i cukru pudru robimy lukier. Lukier mozna zabarwić barwnikiem. Przygotowanym lukrem dekorujemy aniołki.