szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Pierniczki rumowe - aniołki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pierniczki aniołki są bardzo smaczne. W minione Święta takimi imiennymi aniołakmi obdarowywałam znajomych.

Pierniczki rumowe - aniołki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierniczki rumowe - aniołki

 

  • 500 g prawdziwego miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody
  • 80 g przyprawy do piernika
  • 0,5 szklanki zimnego mleka
  • 2 kieliszki rumu
  • 1 kg mąki + 0,5 kg mąki do podsypywania
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ew barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:

Pierniczki rumowe - aniołki
Miód, cukier i masło podgrzewamy do wrzenia mieszając. Ściągamy z ognia i studzimy. Do letniej masy dodajemy jajka i sode rozpuszczona w mleku. Mieszamy a nastepnie stopniowo wsypujemy makę wymieszaną z przyprawą do piernika, zagniatamy ciasto i dodajemy rum. Ciasto odkładamy na min godzinę ale może też na dzień czy dwa. Po odstaniu ciasto wykładamy po trochu, wałkujemy na grubość 3 mm i wycinamy foremkami aniołki. Masa się bardzo lepi więc podsypujemy solidnie maką. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Pierniczki po upieczeniu są bardzo miękkie dlatego należy delikatnie zsuwać je z blaszki. Błyskawicznie stygną i twardnieją. Z białka i cukru pudru robimy lukier. Lukier mozna zabarwić barwnikiem. Przygotowanym lukrem dekorujemy aniołki.
Pierniczki rumowe - aniołki
Zaczynamy od stopienia miodu z cukrem i masłem
Pierniczki rumowe - aniołki
Zagniatamy ciasto i po odstaniu wałkujemy i wycinamy kształty
Pierniczki rumowe - aniołki
Z cukru pudru i białka jajka przygotowujemy lukier
Pierniczki rumowe - aniołki
Lukier możemy barwić dowolnymi kolorami barwników spożywczych