Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Pierniczki - serduszka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne domowe pierniczki, u mnie w kształcie serduszek. Przygotowanie ich to kilka chwil... Polecam :)

Pierniczki - serduszka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierniczki - serduszka

 

  • 600 g mąki pszennej
  • 310 g miodu
  • 80 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 3 łyżeczki kakao kakao
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Pierniczki - serduszka
Do rondelka przekładamy masło, roztapiamy je i dodajemy miód - podgrzewamy do rozpuszczenia całkowitego i odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier puder i waniliowy, dodajemy przyprawę do piernika i kakao, następnie przestudzone masło z miodem, wbijamy jajko i całość wyrabiamy do połączenia składników i uzyskania gładkiego ciasta. Powstałe ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie wałkujemy ciasto na placek o średnicy około 3 mm. Wykrawamy foremkami pierniczki które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczmy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 10 minut.
Pierniczki - serduszka
masło wraz z miodem należy rozpuścić i przestudzić
Pierniczki - serduszka
do miski wsypujemy mąkę cukier puder waniliowy sodę oraz kakao i przyprawę
Pierniczki - serduszka
wbijamy jajko i dodajemy przestudzone masło z miodem
Pierniczki - serduszka
z uzyskanego ciasta wałkujemy placek i wykrawamy pierniczki które peiczemy