Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Pierniczki udekorowane lukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierniczki możemy wykrawać różnymi foremkami i dekorować według naszego uznania. Po upieczeniu pierniczki są mięciutkie ale szybko twardnieją. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętych blaszanych puszkach.

Pierniczki udekorowane lukrem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierniczki udekorowane lukrem

 

  • CIASTO
  • mąka - 1 kg
  • soda - 1 łyżeczka
  • cukier - 3/4 szkl
  • miód - 1 szkl
  • przyprawa korzenna - 3 łyżki
  • margaryna - 250 g
  • jajka - 2 szt
  • LUKIER
  • cukier puder - 1,5 szkl
  • białko jaja - 1 szt
  • DODATKOWO
  • barwnik zielony
  • barwnik czerwony
  • perełki srebrne

Sposób przygotowania:

Pierniczki udekorowane lukrem
Mąkę przesiać do miski , dodać sodę i przyprawę do pierników, wymieszać. Do rondla przełożyć margarynę, dodać cukier i miód, roztopić składniki, ostudzić. Jajka wybić do mąki, dodać roztopione składniki, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Rozwałkować ciasto, wykrawać z ciasta serduszka małe i duże, specjalną foremką. Układać na papierze lub prosto na blasze i piec przez 15 minut w 180 stop. LUKIER Do białka dodawać stopniowo cukier puder, ucierać. Lukier podzielić na 3 części. Jedną część lukru wymieszać z barwnikiem czerwonym , drugą z barwnikiem zielonym. Ostudzone pierniczki ozdobić kolorowym lukrem, udekorować srebrnymi perełkami, odstawić do zastygnięcia. Za pomocą patyczka do szaszłyków, robię w piernikach dziurki, przekładam przez dziurkę nitkę i zawieszam pierniczki na choince. 
Pierniczki udekorowane lukrem
Z przygotowanych składników zrobione ciasto na pierniczki
Pierniczki udekorowane lukrem
Wykrojone foremką pierniczki ułożone na blasze do pieczenia
Pierniczki udekorowane lukrem
Upieczone i ostudzone pierniczki do lukrowania
Pierniczki udekorowane lukrem
Białko jaj ubite z cukrem pudrem na lukier