Sposób przygotowania:
Pierniczki śmietankowe
Przygotowanie:
Przesiać mąkę.Miód podgrzać,dodać cukier,rozpuścić,do ciepłego syropu wbić żółtko i jajka,wlać rozpuszczony w śmietance amoniak,wsypać korzenie i wyrabiając dodać tyle mąki,aby ciasto dało się wałkować.Rozwałkować ciasto do grubości 1 cm,wyciąć foremkami okrągłe pierniczki,posmarować białkiem,posypać cukrem,układać na blasze i piec w temp.200-220s.c około 20 minut.
Przesiać mąkę.Miód podgrzać,dodać cukier,rozpuścić,do ciepłego syropu wbić żółtko i jajka,wlać rozpuszczony w śmietance amoniak,wsypać korzenie i wyrabiając dodać tyle mąki,aby ciasto dało się wałkować.Rozwałkować ciasto do grubości 1 cm,wyciąć foremkami okrągłe pierniczki,posmarować białkiem,posypać cukrem,układać na blasze i piec w temp.200-220s.c około 20 minut.