bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Pierniczki staropolskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Staropolskie pierniczki są bardzo smaczne i mięciutkie, nie wymagają leżakowania. Zawsze przyrządzam je na święta Bożego Narodzenia.

Pierniczki staropolskie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierniczki staropolskie

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki staropolskie
Do rondla przekładamy miód, masło, cukier oraz przyprawę do piernika, podgrzewamy do rozpuszczenia się wszystkich składników, odstawiamy do ostudzenia. Do miski przesypujemy przesianą mąkę, wlewamy mleko wymieszane z sodą, dodajemy jajka oraz ostudzony miód z pozostałymi składnikami. Mikserem ucieramy na gładką masę, miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką, wstawiamy do lodówki na trzy tygodnie.

Miskę z masą na pierniczki wyjmujemy z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem, żeby masa był miękka.

Ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy, wałkujemy na grubość 0,5 cm podsypując mąką, wycinamy pierniki foremkami w różnych kształtach. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut.
Pierniczki staropolskie
Ciasto wyjęte z lodówki zagniatamy ponownie.
Pierniczki staropolskie
Ciasto cienko wałkujemy, foremkami wycinamy pierniczki.
Pierniczki staropolskie
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy pierniczki.