Sposób przygotowania:
Pierniczki świąteczne
Miód i masło podgrzać w rondelku na małym ogniu ciągle mieszając, do rozpuszczenia. Pozostawić do przestygnięcia. Następnie dodać sypkie przesiane przez sitko składniki, jajko. Wyrobić gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.
Wałkować ciasto na podsypanej lekko mąką stolnicy na grubość 3 mm. Wykrawać dowolnymi foremkami pierniczki. Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i piec przez 10 min.
Po wyjęciu z piekarnika ściągnąć z blachy i wystudzić.
Przygotować lukier według przepisu na opakowaniu ( można lukry dowolnie barwić dodając odrobinę spożywczego barwnika).
Pierniczki ozdabiać smarując lukrem i dekorować według fantazji kolorowymi cukiereczkami. Pozostawić do wyschnięcia lukru. Przechowujemy po wyschnięciu lukru w szczelnie zamkniętym pojemniku co najmniej dwa tygodnie.
Wałkować ciasto na podsypanej lekko mąką stolnicy na grubość 3 mm. Wykrawać dowolnymi foremkami pierniczki. Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i piec przez 10 min.
Po wyjęciu z piekarnika ściągnąć z blachy i wystudzić.
Przygotować lukier według przepisu na opakowaniu ( można lukry dowolnie barwić dodając odrobinę spożywczego barwnika).
Pierniczki ozdabiać smarując lukrem i dekorować według fantazji kolorowymi cukiereczkami. Pozostawić do wyschnięcia lukru. Przechowujemy po wyschnięciu lukru w szczelnie zamkniętym pojemniku co najmniej dwa tygodnie.