BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1437]

Pierniczki świąteczne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj polecam pierniczki, które każdego roku przygotowuję dla mojej rodzinki. Pierniczki o wielu twarzach, jedno ciasto a wiele możliwości dekorowania. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku nawet kilka tygodni.

Pierniczki świąteczne Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Pierniczki świąteczne

 

 

  • dodatkowo;
  • orzechy arachidowe 15 szt,
  • kolorowa posypka 3 duże łyżki,
  • wiórki kokosowe 3 duże łyżki,
  • polewa czekoladowa 1/2 szklanki,

Sposób przygotowania:

Pierniczki świąteczne
Do przesianej mąki wlać rozpuszczony gorący miód, łyżką wyrobić ciasto.

Dodać cukier, przyprawy, sodę i kakao, a gdy masa lekko przestygnie dodać masło i jajko. Wyrobić ciasto ręką aż będzie gładkie.

Na podsypanej stolnicy rozwałkować gotowe ciasto.

Z ciasta wykroić foremkami pierniczki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Posmarować rozmąconym jajkiem.

Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec około 15 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu pierniczki polać polewą czekoladową, kilka posypać wiórkami kokosowymi, kilka kolorową posypką i kilka orzechami arachidowymi.



Rada;

Takie ciasteczka możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku kilka tygodni.
Pierniczki świąteczne
Do przesianej mąki dodać rozpuszczony gorący miód, wyrobić łyżką ciasto
Pierniczki świąteczne
Dodać cukier,przyprawy, sodę i kakao, masę przestudzić
Pierniczki świąteczne
Gdy masa lekko przestygnie dodać jajko i masło wyrobić ręką gładkie ciasto
Pierniczki świąteczne
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować i foremkami wykrawać pierniczki o różnych kształtach
Pierniczki świąteczne
Pierniczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Pierniczki świąteczne
Pierniczki posmarować rozbełtanym jajkiem
Pierniczki świąteczne
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 15 minut
Pierniczki świąteczne
Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą czekoladową, posypać wiórkami kokosowymi,kolorową posypką oraz orzechami arachidowymi