Sposób przygotowania:
Pierniczki świąteczne
Do przesianej mąki wlać rozpuszczony gorący miód, łyżką wyrobić ciasto.
Dodać cukier, przyprawy, sodę i kakao, a gdy masa lekko przestygnie dodać masło i jajko. Wyrobić ciasto ręką aż będzie gładkie.
Na podsypanej stolnicy rozwałkować gotowe ciasto.
Z ciasta wykroić foremkami pierniczki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować rozmąconym jajkiem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec około 15 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu pierniczki polać polewą czekoladową, kilka posypać wiórkami kokosowymi, kilka kolorową posypką i kilka orzechami arachidowymi.
Rada;
Takie ciasteczka możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku kilka tygodni.
Dodać cukier, przyprawy, sodę i kakao, a gdy masa lekko przestygnie dodać masło i jajko. Wyrobić ciasto ręką aż będzie gładkie.
Na podsypanej stolnicy rozwałkować gotowe ciasto.
Z ciasta wykroić foremkami pierniczki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować rozmąconym jajkiem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec około 15 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu pierniczki polać polewą czekoladową, kilka posypać wiórkami kokosowymi, kilka kolorową posypką i kilka orzechami arachidowymi.
Rada;
Takie ciasteczka możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku kilka tygodni.