Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 538]

Pierniczki świąteczne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniałe kolorowe ,pachnące miodem i cynamonem pierniczki które wyśmienicie smakują a także pięknie dekorują świąteczny stół i choinkę.

Pierniczki świąteczne

Składniki:

Pierniczki świąteczne

 

do dekoracji:

  • dowolne gotowe lukry
  • cukrowe posypki i cukiereczki
  • pisaki spożywcze
  • ewentualnie kolorowe barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:

Pierniczki świąteczne
Miód i masło podgrzać w rondelku na małym ogniu ciągle mieszając, do rozpuszczenia. Pozostawić do przestygnięcia. Następnie dodać sypkie przesiane przez sitko składniki, jajko. Wyrobić gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.

Wałkować ciasto na podsypanej lekko mąką stolnicy na grubość 3 mm. Wykrawać dowolnymi foremkami pierniczki. Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i piec przez 10 min.

Po wyjęciu z piekarnika ściągnąć z blachy i wystudzić.

Przygotować lukier według przepisu na opakowaniu ( można lukry dowolnie barwić dodając odrobinę spożywczego barwnika).

Pierniczki ozdabiać smarując lukrem i dekorować według fantazji kolorowymi cukiereczkami. Pozostawić do wyschnięcia lukru. Przechowujemy po wyschnięciu lukru w szczelnie zamkniętym pojemniku co najmniej dwa tygodnie.